Learning by doing

  Hur är det egentligen med lärandet. Vem lär oss det vi kan? Finns det någon gemensam nämnare?

 
Jag minns inte vem som lärde mig gå och tala. Drar slutsattsen att mina föräldrar var inblandade. De vuxna.
Att det var pappa och farfar som lärde mig cykla... det vet jag däremot. De är ju släktens cykelmaestros.

  Simning däremot. Det fick jag lära mig i simmskolan. Jag var rädd för vatten så här behövdes experthjälp. Birgit och Margit (ja det är sant). Det är bra med experthjälp när man ska lära sig något. Om man ska lära sig det ordentligt och på ett säkert sätt. Slarv kan innebära farligheter... I alla fall när det gäller simning.

  I skolan var det svårare. På lågstadiet var jag lite bångstyrig. "Det är ingen idé att jag gör det här för det kan jag inte", eller "Det är ingen idé för det här kan jag redan". Så brukade jag säga sägs det. Men då var det ju tur att jag hade så bra lärare (vuxna) omkring mig som kunde lotsa mig in på rätt väg och in i rätt tankebanor.
  Vissa ämnen i skolan kunde ju vara rent farliga. Redskapsgymnastik (är farligt att ens tänka på för man kan dö av uttråkning). Men slöjd. Trä och metallslöjd. Vi fick inte röra bandsågen eller hyvelmaskinen. Det var nog bäst så. 
Rolf (den vuxna) visste bäst. Syslöjd var också farligt. Min kompis sydde sig genom fingeret med symaskinen. Tur att det fanns vuxna i närheten som kunde ta hand om sittuationen.

  Jag gjorde aldrig lumpen. Men jag tror det finns vuxna där som visar alla lumpargossar och lumparflickor hur man på säkert vis använder ett automatvapen. DET kan ju annars vara riktigt farligt.

  När jag tog körkort var jag redan 26år (vuxen enligt vissa). Min körskolelärare var äldre. Jag hade nog tyckt att det kännts konstigt om läraren var yngre än mig... Eller mycket yngre än mig. Det är viktigt att vara vuxen och ansvarsfull i trafiken.

  Det är mycket man måste lära sig. Mycket som är viktigt att lära sig på rätt sätt så man inte skadar sig... eller sina medmänniskor. Bra att det finns vuxna som vet.... som har lärt sig av vuxna.

  Men just det... Det var en sak till.
När jag var 17år och Nina och jag skulle ha sex första gången. Då var det bara hon och jag. Okej att hon var 18, men vuxen? Knappast. Vi fick klara det på egen hand. Eller... Jag fick klara det på egen hand. Hon liksom bara var där.
  Och jag har tänkt på det här. Kan inte det vara farligt? En sån viktig sak ska man väl inte slarva med?
Nä, jag fick klara mig helt på egen hand. Det fanns inga lärare som visade hur jag skulle göra. Inga stödhjul. Ingen simdyna... Inget. Är det meningen att det är något man ska lära sig på egen hand eller tillsammans med jämnåriga... som inte heller vet något?

  Det verkar ju helknäppt. 

RSS 2.0