Nationaldagstalet

  Jag heter Johan Pettersson och jag är kulturarbetare. Det stod så i brevet jag fick från Boxholms kommun: "Kulturarbetare från Norrköping". Det är bra att det stod så för ibland vet jag inte hur jag ska pressentera mig. Kulturarbetare. Det är bra. Arbetare. Tur att man kan kalla sig arbetare när man kommer hem till Boxholm.
Länets mesta arbetarkommun.


  Jag har blivit ombed att hålla tal. Det ska såklart handla om Sverige eftersom det är Sveriges nationaldag idag.

  Men jag tänkte också ta tillfället i akt... eftersom jag står på en scen och har mikrofon... Jag tänkte prata om lite av varje. Viktigt och oviktigt. Roande och oroande.


  När Lena Johansson ringde och frågade mig om jag ville ta det här uppdraget så sa hon den klassiska repliken: "...och så får du gärna vara lite rolig också." Men jag är en bitter och cynisk människa så jag vet inte riktigt hur det ska gå till. Jag vill ändå inte svika uppdragsgivaren så jag gör ett försök. Nu ska jag vara rolig.


  Morsan har skaffat Facebook. - - - Men det är inte det som är det roliga... Och nu måste jag förklara en sak så att alla fattar.

  Facebook är ett sorts samtals och komunikationsforum på internet. Det har sina för och nackdelar som allt annat. En fördel när man ska registrera sig som medlem är att datorn hjälper till när man fyller i sina personuppgifter. Exempelvis. Jag ska fylla i att jag bor i Boxholm. Då börjar jag skriva, B, O, X, H... Då dyker det upp möjliga alternativ att välja på. Jag behöver inte skriva färdigt ordet. Underbart. Jag behöver bara klicka så är det klart.

  Men... Problemet är att morsan är 40-talist. Och det är något som inte klaffar med 40-talister och teknik. Därför står det nu att morsan bor i Boxholm... Men Boxholm i IOWA, United States of America. Det är kul.


  Så. Nu har jag varit lite rolig... Nu tänkte jag vara allvarlig ett tag.

Eftersom det är Sveriges nationaldag så vore det passande om jag som nationaldagstalare berör det en aning.

  Den 6:e Juni 1523 väljs Gustav Vasa till kung av Sverige. Men eftersom Sverige är byråkratins förlovade land så började vi inte fira Sveriges nationaldag för ens 1983. Det tog alltså 460år att ta det beslutet. Vi pratar alltså, nästan lika lång handläggningstid som de har på Försäkringskassan.


  Jag ska inte prata en massa Svensk historia om varför och därför. Sånt pratar nog alldeles för många andra nationaldagstalare om. Är ni nyfikna på historia så får ni prata med Johan Birath.


  Istället tänkte jag nämna några andra viktiga händelser som har med den 6:e Juni att göra. Händelser som kommit i skymundan lite.

  Björn Borg, Stefan Sauk, Calle Jularbo och Robert "Freddy Krueger" Englund har alla födelsedag idag den 6:e Juni.

  Vi har en annan viktig händelse i Dagen-D. Landstigningen i Normandie den 6:e Juni 1944.

  Och ur ett kvinnligt perspektiv. Kanske viktigast av allt. Den 6:e Juni 1998 sändes första avsnittet av Sex and the City.


  Men den 6:e Juni har inte bara varit glädjens, kärlekens och förhoppningarnas dag. Hoppet om en bättre framtid och en bättre värld dog tidigt på morgonen den 6:e Juni 1968. Robert "Bobby" Kennedy sköts till döds på Ambasador Hotell i Los Angeles, mitt under pågående presidentvalskampanj.



  Varför pratar jag om det på Sveriges nationaldag? Vad har det med Sverige att göra. Svaret är enkelt. Sverige är en del av världen. Mer än någonsin är Sverige en del av världen. Vi är inte längre ett eget litet neutralt land långt uppe i norr.

  När George W Bush leker krig i ett land långt borta och kör USA:s ekonomi i botten så drabbas hela världen av en finanskris. Den killen satt 8år som President. Vilken jävla soppa.


  Men nu sprids hoppet igen. Barak Obama har flera gånger jämförts med bröderna Kennedy. Såna människor behövs. Människor som sprider framtidstro och hopp. Men vi kan inte hoppas fram en bättre värld. Vi kan inte hoppas fram ett bättre Sverige. Och vi kan inte hoppas fram ett bättre EU. Därför uppmanar jag er alla att gå till vallokalen och rösta i morgon.


  Vi har alla ett ansvar att vara engagerade. Och vi har tid. Det handlar om prioriteringar. Vad vi väljer att göra med vår tid. Vi måste bli bättre på att säga ifrån och att organisera oss. När domaren i Pirate Bay-rättegången är jävig, måste vi säga ifrån. När Wanja Lundby-Wedin inte förstår att hon gjort fel, måste vi säga ifrån.


  Jag har tänkt på det engagemang som måste ha funnits när fackförbunden startades på 30-talet. Och hur det spelade roll innan det på något vis dog ut. När företagen blivit så stora att det gav blanka fan i vad den stora massan sa. Fackförbunden har spelat ut sin roll. På 90-talet fick vi både reklam-TV och Internet. Nu är vi fullt sysselsatta med att konsumera skräp.


  För att styra ett land... För att kontrollera ett folk så finns det några grundläggande hjälpmedel. Skapa klasskillnader. Se till att arbetarna arbetar så de inte orkar säga ifrån. Se till så att medelklassen avundas överklassen och föraktar underklassen... Se till att hålla folk rädda för ett yttre hot. Det kan vara Terrorism, Svininfluensa eller Växthuseffekten. Och se till att hålla folk sysselsatta och engagerade i Let's Dance, Idol, Bonde söker fru, eller något annat skräp som tar upp din tid.


  Medborgare förenen eder... Det är fan dags. Vi kan inte hoppas fram ett bättre Sverige. Eller vänta fram ett bättre Sverige. Vi. Var och en måste vara med och göra något. Hitta vägen till Lyckolandet... utan guidning av någon Mästerkatt i stövlar.


  Jag heter Johan Pettersson och är kulturarbetare. Ibland är jag skådespelare. Vi hade en hund i familjen när jag var liten. Jag tror jag fick mitt skådespelarintresse från honom. Han var med i en TV-serie i början av 80-talet. (Han spelade en av hundarna). Serien handlade om en liten bruksort. Inte helt olik Boxholm (det spelades ju in här).

  I slutet av serien så hade alla arbetarna vid bruket blivit uppsagda. Men i stället för uppgivenhet infann sig engagemang och kämparglöd. De samlades på Folkets Hus i en manifestation i form av en sorts revyföreställning. Och där läste en av seriens karaktärer en dikt av Gustav Fröding.

Jag tänkte avsluta med att läsa just den dikten.


  Med risk för att åtalas för fildelning... ska jag nu dela med mig av en dikt. Det är inte min dikt på något vis. Jag har dessutom bearbetat den och kortat ner den... utan tillstånd. Så nu kanske jag åtalas för fildelning.


  I viket fall. En kort version av Gustav Frödings - Strövtåg i Hembygden.


RSS 2.0