Matematik och rättvisa

 
  Det har hänt förr och nu händer det igen. Jag gör rätt för mig när jag med enkelhet skulle kunna göra fel och tjäna på det. Om och om igen går jag på samma nit. När ska jag lära mig att fel är rätt?


 
Jag har aldrig plankat, eller åkt på ungdomsbiljett i vuxen ålder, på pendeltåg eller tunnelbana. Inte ens på spårvagn eller stadsbuss. När det bildas kö väntar jag på min tur. Jag betalar TV-licens (i en tid då det verkar vara självklart att inte göra det). Jag blir nästan aldrig arg, men upplevs ändå som tjurig. Idag tycker jag att jag får vara… om inte tjurig så i alla fall förundrad. Lite lätt putt.


  För några veckor sedan fick jag ett jobberbjudande. Man ska jobba säger samhället… och det här var ett lockande erbjudande. Ett skådespelaruppdrag för en reklamfilm. Tre dagars arbete. Lön 20.000kr. Tack.
  Som vanligt vill jag då göra rätt för mig. Det finns annars alternativa vägval för hur jag skulle kunnat få dessa pengar i handen utan att mitt namn kom in i rullorna. Men jag vill göra rätt för mig.
  Jag meddelar alltså min A-kassa att jag arbetat tre dagar genom att deklarera det på mina kassakort. I god tid inför kommande utbetalning mejlar jag A-kassan (erfarenheten har lärt mig) då jag vill undvika frysta utbetalningar på grund av lång handläggningstid. Alla formulär fylls i och skickas.

 
Idag kom domen: Ett gage på 20.000kr är lika med tre veckor á 45h. Men jag får bara deklarera 40h/vecka. Det blir alltså 3veckor och 2dagar (så när som på en timma).
  En vanlig utbetalning, för 20dagar, från A-kassan ger (efter skatt) 9780kr. Alltså 489kr/dag. Jag räknar bort 3veckor och 2dagar och kommer fram till att jag vid nästa utbetalning får 1467kr från A-kassan.

 
Av de 20.000kr jag fick för reklamjobbet försvann en del till skatter, arbetsgivaravgifter, sociala avgifter. Jag fick 12210kr in på kontot. (Tycker du det är mycket siffror? NU börjar det verkligt roliga.)


12210kr minus 8313kr (de pengar jag inte får från A-kassan denna månad eftersom jag jobbat) = 3897kr.


Reklamjobbets 20.000kr blev plötsligt bara 3897kr? Nej då. Inte alls. För att kunna göra reklamjobbet krävdes ett antal resor. Pendeltåg: 110kr. SJ: 380kr. SJ: 423kr. Swebus: 150kr. Reklamjobbet gav i slutändan en inkomst på: 2834kr.


 
Nu lägger jag ihop månadens inkomster. 1467 från A-kassan med 2834 för reklamjobbet. Totalt månadens inkomster: 4301kr


 
Om jag INTE hade jobbat hade jag som vanligt fått ut 9780kr.  Men på grund av att jag gör som man ska. För att jag gör rätt för mig och följer reglerna så slutar det med att jag har fått betala 5479kr för att få jobba i tre dagar.


  SVERIGE KAN KNULLA SIG I SLÄTBAKEN!!!


RSS 2.0